Minitab İle Taguchi

Analiz

İçindekiler

Analiz

Şimdide analize geçelim. Örnek verdiğimiz çalışmanın çıktıları Gözlem sütununda verilmişti. Verilerini kullandığımız çalışmada deney 3’er kez tekrarlanarak yapılmış dolayısıyla 3’er çıktı alınmıştır. Burada hem dersi anlatmak, hem karışıklık yaratmamak için çıktıların ortalamasını kullanıyorum.

Analize başlamak için . Minitab’ta Stat—>DOE—>Taguchi—>Analyze Taguchi Design… adımlarını izliyoruz. Eğer deneyimizi bitirip düzeneğimizi ve çıktılarımızı kopyala yapıştır yaptı isek aşağıda ki ekran ile karşılaşırız.

Taguchi Tanımsız

Burada Evet ile Taguchi düzeneğimizi yazılıma tanıtmamız gerekir. Karşımıza Define Custom Taguchi Design penceresi gelecektir.

Define Custom Taguchi Design

Burada Factors altına ister 1 2 ve 3 düzeylerinden oluşan ABCD değişkenlerini, ister gerçek değerlerden oluşan A1B1C1D1 değişkenlerini Select ile gönderin ve OK ile işlemi tamamlayın.

Sonraki adımda çıktı değerlerimizi tanımlamamız için Analyze Taguchi Design penceresi gelir. Bağımlı değişkenimizi Select ile Response data are in kutusuna göndeririz. Taguchi tasarımımız tanımlı ise Stat—>DOE—>Taguchi—>Analyze Taguchi Design… menüsü Analyze Taguchi Design penceresini açar.

Analyze Taguchi Design

Eğer tekrarlı deney yapmış isek çıktılarımızın tamamını seçerek Select ile Response data are in kutusuna göndeririz.

Analyze Taguchi Design

Analyze Taguchi Design penceresinde Graphs… altında çizimini almak istediğimiz grafikleri seçeriz.

Analyze Taguchi Design Graphs

Analyze Taguchi Design Graphs penceresinde Signal to Noise ratios çizimi bağımsız değişkenlerimizin bağımlı değişken üzerindeki ortalama etkilerini sinyal gürültü oranlarına göre çizer. Means ise doğrudan çıktılardan yararlanarak ortalama etki grafiği çizer. S/N (sinyal/gürültü) oranına göre çizim bizim için yeterlidir. Seçim yaptıktan sonra OK ile bu pencereyi kapatarak Analyze Taguchi Design penceresine dönüyoruz. Analysis… ile Analyze Taguchi Design  – Analysis penceresini açıyoruz.

Analyze Taguchi Design - Analysis

Sol taraftaki Display response tables for altındaki seçenekler, değişkenlerin düzeylerine göre ortalama değerlerini veren tabloların çıktısını almak içindir. Sağ kısımdaki Fit linear model for altındaki tercihler ise ANOVA tablosunun hangi değerlere göre yapılacağını tercih içindir. Analizlerin S/N oranına göre yapılması bizim için yeterli. Ortalama değerlere göre de analiz etmek isterseniz Means seçeneğini de işaretleyin. OK ile Analyze Taguchi Design penceresine dönüyoruz.

Bu çalışmada Terms… ve Analysis Graphs… ile işimiz yok. Şimdi en önemli kısım olan Options… seçeneğini tıklıyoruz ve aşağıdaki Analyze Taguchi Design – Options penceresine geliyoruz.

Analyze Taguchi Design – Options

Burada birkaç açıklama yapmak gerekli. Taguchi’nin ayırt edici özelliği çıktılara logaritmik dönüşümler uygulanmasıdır. Yukarıda ki pencerede en başta Larger is better yani en büyük en iyi seçeneği, onun karşısında da denklemi görülmektedir. Onun altında ki iki seçenek ortalama en iyi, en altta ki ise en küçük en iyidir. Hangisini seçeceğiz? Çalışmamızda çıktımız için önemli olan büyük olması ise Larger is better seçilir. Mesela bir makinede farklı değişkenlerin makine gücüne etkisini araştırıyor olalım. Makinenin gücünün yüksek olmasını hedefleriz. Dolayısıylada analiz sonucunda en yüksek gücü değişkenlerin hangi seviyelerinde elde ederiz sorusuna cevap ararız. Bunun için Larger is better seçilir. Başka bir örnek yüzey pürüzlülüğü olsun. Farklı kesim değişkenleri ile elde ettiğimiz yüzey pürüzlülüğü değerleri için en küçük değeri ararız. Yani değişkenlerimizin hangi seviyelerinde en iyi yüzey pürüzlülüğünü elde edeceğimizi sorgularız. Bu durumda Smaller is better seçeneğini işaretleriz. Çıktılarımızın ortalama değerlerini en iyi kabul edecek isek Nominal is best seçeneklerinden birini seçeriz. Bu seçimler sonucunda çıktılarımızın değerleri logaritmik dönüşümle yeni sayısal değerler alır ki analiz sonucunda bunları göreceğiz. OK ile işimizi bitirip Analyze Taguchi Design penceremize dönüyoruz.

Storage… ile Analyze Taguchi Design – Storage pencerimizi açıyoruz.

Analyze Taguchi Design – Storage

Çıktılarımızın S/N değerlerini minitab tablosunda düzeneğimizin yanında yazdırmak için Fits and residuals altında Fits’i işaretleyerek OK ile çıkıp, Analyze Taguchi Design penceresine dönüyoruz. Burada da OK ile işlemimizi bitiriyor ve analiz sonuçlarımızı alıyoruz.

Anlattığım tercihlere göre aldığımız sonuçlar; iki adet ortalama etki grafiği; ANOVA tablosu, değişken düzeylerine karşılık gelen çıktıların ortalama değerleri ve minitab ekranındaki düzeneğimizin yanında sinyal gürültü (S/N) oranları.

You may also like...

Bir yanıt yazın