HTML Cambazlıkları

HTML Deyip Geçmeyin!

HTML Deyip Geçmeyin!

Web cambazlığına özenenlerin çoğu, HTML’in yorumu Browser’lara bırakılmış varsayılan biçimlendirme etiketleri ile çok şey yapılamayacağı şeklinde yanlış bir kanısı vardır. İşte bu etiketlerden bazıları ile oluşturabileceğiniz etkilerden bir kaç örnek:

<ACRONYM>..<ACRONYM>: İçindeki metnin kısaltma olduğunu gösterir ve ziyaretçi Mouse işaretçisini bu kelimenin üzerinde tutarsa, kelimenin açık şeklini gösterir. Bu etiket, Windows veya Macintosh’un yerel yardım ve ipucu kutuları gibi, bilgi kutuları oluşturmakta kullanılabilir:
<p>Bu konuda, <ACRONYM TITLE=”PC WORLD TURKIYE dergisi, Mart 1999, sayfa 98″>PCW</ACRONYM> çok güzel şeyler yazmıştı.</p>

<CITE>..</CITE> İçindeki metnin bir yerden alıntı olduğunu gösterir:
<p>Bu konuda,<CITE>HTML Tasarım Rehberi</CITE> kitabına bakabilirsiniz.</p>
<magic00002.tif>

<CODE>..</CODE> İçindeki metnin bilgisayar programı veya benzeri bir Script parçası olduğunu gösterir:
<p>Bu paragrafın stili şöyle olmalıdır:</p><p><CODE>.shadow {<br>font-size: 16pt;<br>color: #000000;<br>font-family: “Arial”;<br>}<br></CODE></p><p>Daha sonra normal paragrafa dönebilirsiniz.</p>

<SUB>..</SUB> İçindeki metni, daha küçük harfle ve normal satırın altına indirerek, subscript şeklinde yazdırır. Özellikle bilimsel formül yazarken kullanılabilir:

<BODY>Dolayısıyla, suyun formülü, H<SUB>2</SUB>O şeklinde yazılır.</BODY>

<SUP>..</SUP> İçindeki metni, daha küçük harfle ve normal satırın üzerine çıkartarak, supercript şeklinde yazdırır. Özellikle bazı isimlerde kullanılabilir:

<BODY>Romanın kahramanının adı Mike M<SUP>c</SUB>Cormick idi.</BODY>

<DL>, <DT> ve <DD> Özellikle tanımlama ve benzeri liste türü açıklamalarda, tanımlanan kelime ile tanımlama paragrafını, kelime-işlem veya masaüstü yayıncılılık programı hassasiyetiyle, içerden başlatmakta bu iki etiket birlikte kullanılabilir:

<body><DL COMPACT><DT>DHTML<DD>Kelime anlamı Dinamik Hyper Text İşaretleme Dili olup, Web sayfalarına dinamik nitelik kazandıran teknolojiler bütünüdür.<DT>ASP<DD>Kelime anlamı Aktif Server Sayfaları olup, Microsoft’un Dinamik Web sitesi yapımına getirdiği yeni teknolojileri içerir.</DL></body>:

Ne var ki, bu görüntülenme tarzı önceden belirlenmiş biçim etiketleri, bu tarzın her zaman tasarımcının elde etmek istediği etkiye uygun olmaması ve HTML etiketlerinin bazen bir Browser’dan diğerine farklı şekil göstermesi çoğu zaman tasarımcıya “Ah, şu metne şu şu özellikleri verecek bir etiket olsa!” dedirtir. İşte bu gibi durumlarda tasarımcının imdadına koşmak amacıyla icad edilmiş birinci araç Script ise ikinci araç Style etiketidir.

Bir HTML belgesi, üç ayrı tarzda stil komutu kabul eder ve bunları tabir yerinde ise üstüste yığarak, en son talimatı yerine getirir. Bu sebeple, HTML’in bir uzantısı olan stil belirleme yoluyla belge biçimlendirme tekniğini, Cascading Style Sheets, denir. Cascading, “birbirinin üzerine yığılma,” Style Sheets ise stil komutlarının içinde yer aldığı talimat belgesi anlamına gelir.

Bir Web sayfasına ayrı bir belge halindeki stil kağıdını ekleyebilirsiniz; veya Web sayfasının HEAD bölümünde belgenin tümü için geçerli stil komutları koyarsınız; ya da en zor yola giderek, her bir paragrafı bizzat kendi <P> etiketininin içindeki stil komutları ile biçimlendirirsiniz. Dışarıdan bir stil kağıdı ekleme yöntemi, sadece bu kağıttaki komutları değiştirerek, bir sitenin (bu kağıt iliştirilmiş) bütün sayfalarındaki biçimlendirmeleri değiştermenize imkan sağlar. HEAD bölümünde yapacağınız stil değişikliği ise o belgedeki bütün biçim etiketlerini etkiler. Bir paragrafın kendi biçim komutları ise o paragraf bittiği anda hükmünü kaybeder. İyi bir Web tasarım tekniği, bütün siteyi bir Style Sheet’e bağlamak ve stil değişikliklerini bu belge üzerinde yapmaktır. Bu sitenin bütün sayfalarına tutarlılık kazandırır. Böyle bir sitede öyle bir sayfa olur ki, sitenin tümüne biçim veren Stil Kağıdı yerine, yeni HEAD bölümündeki stil komutları ile biçimlendirilmesi gerekir. Bu durumda, sayfa, dışarıdaki stil kağıdına bağlı bile olsa, kendi HEAD bölümündeki stil kuralları geçerli olur. Fakat bir sayfada öyle bir paragraf olur ki, sitenin tümünü biçimlendiren veya o sayfayı şekillendiren stiller yerine kendi özel stiline ihtiyaç duyabilir. Bu durumda o paragrafın stilini, kendi <P> etiketini biçimlendirerek belirlemek en kolay yol olur. Bu durumda ne sitenin stil kağıdı, ne de sayfanın stil bölümü geçerli olur; o paragraf stilini kendi yerel stil komutundan alır.

You may also like...

Bir yanıt yazın