HTML Cambazlıkları

Duragan HTML’in İncelikleri

Duragan HTML’in İncelikleri

Web’in ortak dili HTML, dördüncü sürümüne ulaşmış bulunuyor. World Wide Web Consortium (www.w3c.org) tarafından düzenlenen bir ortak çabanın ürünü olan HTML’in ziyaretçilerin birbirinden farklı Browser programları tarafından aynı şekilde yorumlanması ve tasarımcının niyet ettiği gibi görüntülenmesi için, W3C’nin koyduğu ilkelere harfi harfine riayet etmeniz şart.

Uyulması gereken temel ilkelerin başında ise, <TITLE>, <HEAD> ve <BODY> etiketlerinin sırası ve içlerine nelerin konabileceği konusundaki kurallar geliyor. Bir HTML dosyasının HEAD bölümünde yer alması gereken etiketler, bu etiketin dışına konursa, istenmeyen iki durum meydana gelir: Ziyaretçinin Browser’ı sayfayı sizin istediğiniz gibi yorumlayamaz; sayfanız Internet’in endeksini çıkartan belli başlı ara-bul firmaları tarafından doğru tasnif edilemez ve arandığında herhangi bir ihtiyaç sahibi tarafından arandığında bulunamaz.

Başarılı bir Web sayfası oluşturmak istiyorsanız, <HEAD> etiketinin içinde, şu unsurlara yer vermelisiniz:

BASE: İçinde yer aldığı sayfanın mutlak veya göreli URL’ini belirtir ve çok sayfalı Web sitelerine Browser açısından istikrar kazandırır. Browser’ların Geri düğmesi, bir sayfadan önceki sayfaya gidebilmek için buradaki bilgiyi kullanır. İçinde üç özellik unsuru (attribute) yer alır:

HREF: Sayfanın URL’i belirtir.

TARGET: Frameset etiketi ile birlikte kullanıldığında, çerçevelere isim verilmişse sayfanın yeralacağı çerçeveyi belirtir.

FRAMESET (Sayfanın yükleneceği pencere Target’ta belirtilmemişse, ya isim verilmiş bir çerçeveye ya da Browser’ın varsaydığı , _blank, _parent, _self veya _top çerçeveye yükleneceğini belirtir. Bunlar, sırasıyla, yeni ve adlandırılmamış bir Browser penceresini, mevcut sayfayı açtıran sayfanın çerçevesini, mevcut sayfanın kendi çerçesini ve çerçeveli de olsa mevcut Browser penceresinin tümünü kasteder.

META: Bir Web sayfasındaki bilgiler hakkındaki bilgileri (meta/üst bilgileri) içerir. İki unsuru sık kullanılır:

NAME: Sayfanın yazarı, sayfanın yayın tarihi, vb., bilgiler içerir. <META NAME=”bilginin türü” CONTENT=”bilgi”> şeklinde yazılır.

HTTP-EQUIV: İçinde yer aldığı sayfanın, Web Server tarafından ziyaretçiye gönderilmesinde oluşturulacak Response Header (Karşılık Başlığı) bölümünde yer alacak bilgiler içerir. <META HTTP-EQUIV=”bilginin türü” CONTENT=”bilgi”> şeklinde yazılır.

Sık Kullanılan Meta Bilgilerinden örnekler:

<META NAME=”keywords” CONTENT=”kelime1 kelime2 kelime3”>

“keywords” Internet’teki belli başlı ara-bul kurumlarının siteleri araştırır ve içeriklerine göre gruplandırırken, sınıflandırmada kullanmaları istenen kilit kelimeyi belirtir. CONTENT hanesine sitenizin hangi kelimelerle arandığında bulunmasını istiyorsanız, o kelimeleri yazın. Söz gelimi, Yahoo’da “Türkçe MP3” kelimeleriyle arama yapan birisinin sizin sitenizi bulmasını istiyorsanız, bu etiketi şöyle yazmalısınız:

<META NAME=”keywords” CONTENT=”Türkçe Turkçe türkçe turkçe, Türk Turk türk turk mp3 MP3 MPEG mpeg müzik muzik music”>

<META NAME=”description” CONTENT=”metin”>

Bazı ara-bul firmaları “description” etiketini tanır ve karşılığı olan metni, sitenin tanımlaması olarak arama yapan kişiye bildirir. Bu etiketi tanımayan ara-bul firmaları ise sayfanın ilk bir kaç kelimesini tanımlama aracı olarak kullanır. Örnek:

<META NAME=”description” CONTENT=”Telif hakkı yasası yakamıza yapışıncaya kadar Türkçe MP3 müzik dosyalarını bu sitede bulabilirsiniz.”>

<META NAME=”author” CONTENT=”Adı Soyadı”>

Bazı ara-bul firmaları arama yapanlara siteleri sunarken sitenin yazarını “author” etiketini okumak suretiyle tanır ve karşılığı olan metni, arama yapan kişiye bildirir. Örnek:

<META NAME=”author” CONTENT=”Hakkı Öcal”>

<META HTTP-EQUIV=”expires” CONTENT=”Wed, 04 Apr 1999 23:59:59 GMT”>

Bu sayfanın 4 Nisan günü Griniç saatiyle gece yarısından sonra her türlü ara-bul firmasının endeksinden (ve ziyaretçilerin bilgisayarlarında geçici Internet dosyaları deposundan) silinmesini sağlar.

<META HTTP-EQUIV=”refresh” CONTENT=”5; URL=http://sitem.com/iki.htm”>

Bu sayfanın 5 saniye sonra Browser penceresinden silinmesini ve yerine sitem.com adresindeki “iki.htm” belgesinin görüntülenmesini sağlar.

SCRIPT: Web sayfalarına, Javascript ile VBScript dilleri, HTML’in kendi orijinal komutları arasında bulunmayan işlevler kazandırır. Javascript ile Java programlama dili, adlarındaki benzerliğe rağmen uzaktan-yakından ilgili değildir; Javascript gerçekte C dilinden türetilmiştir. VBScript ise Microsoft’un Uygulamalar İçin Visual Basic, VBA, dilinden türetilmiştir. Bir Web sayfasında kullanılacak Script dilinin tipi ve kaynağı, HEAD bölümünde deklare edilmek suretiyle, bütün HTML’de bir daha tip ve kaynak belirtilmeden kullanılabilir. Ancak tasarımcı isterse, HEAD bölümü dışında bir yerde mahallî Script deklarasyonunda da bulunabilir. HEAD bölümünde Script dili kullanılarak oluşturulacak fonksiyonlara, sayfanın ileri bölümlerinde isimleriyle atıfta bulunmak mümkündür.

STYLE: Web Browser programlarının HTML’in ilk günlerinden kalma 18 metin biçimlerdirme, 12 metin sunuş etiketi vardır. Buna yapısal belge etiketlerinden altı başlık etiketini de eklerseniz, bir sayfada herhangi bir metni biçimlendirmek için 26 adet önceden-tanımlanmış şekil kullanabilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın