SPSS 15.0 Kullanma Kılavuzu

Hedeflenmiş Seçim

İçindekiler

Hedeflenmiş Seçim

Zaman zaman belirli veri setindeki yer alan tüm verileri araştırmanızda kullanmak istemeyebilirsiniz. Özellikle verileri siz toplamadıysanız, ihtiyaç duymadığınız verilerden kurtulmanız gerekecektir. Örneğin bayan öğretmenler üzerine bir araştırma yapıyorsanız, erkek öğretmenlere ait verilerin, veri setinden çıkartılması gerekecektir. Eğer Türkiye İstatistik Kurumu ya da başka bir kurum tarafından toplanan verileri kullanmayı planlıyorsanız SPSS’in bu özelliği işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Mevcut veri setinden çalışacağınız örneği seçmek için aşağıdaki mönüleri takip edin:

DATA » SELECT CASES

Karşınıza aşağıdaki “Select Cases” iletişim kutusu çıkacaktır. Burada analiz etmeyi istediğiniz katılımcı türlerini seçebilir ve dolayısıyla araştırma kriterlerinize uymayanları çalışma dışarıda bırakabilirsiniz.

Bunun için, “Select … If condition is satisfied” altındaki “If” tuşuna tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir “If” iletişim kutusu karşınıza çıkacaktır.

Bu iletişim kutusundaki fonksiyonlar, nitelik ve işleyiş bakımından, ilk bölümde açıklanan “Compute” iletişim kutusundaki fonksiyonlara benzemektedir. Şimdi sınırlandırmak istediğiniz değişkeni sağdaki kutucuğa taşıyın. Örnekte cinsiyeti temsil eden D1 değişkeni kullanılmıştır. Yapılan ilk kodlamada (Variable View ? Values seçeneği) Erkelere “1”, Kadınlara “2” kodunu vermiştik. Burada sadece kadınları dikkate alacağımız için değişkeni “D1 > 1” olarak tanımladık. Eğer yaş değişkenini ele alsaydık ve 20 ile 30 yaş aralığı ile ilgilenseydik, tanımı “20 < Yaş < 30” şeklinde yapacaktık.

Şimdi sırasıyla Continue ve OK tuşlarına tıklayınız. Data View penceresinin sağ alt köşesinde “Filter On” uyarısı ve bu filtreleme sonucu devre dışı kalan değişkenler üzerinde çapraz bir çizgi oluşacaktır. Artık oluşturduğunuz filtreyi devre dışı bırakana kadar, yapılacak tüm hesaplamalarda sadece kadın cevaplayıcılara ait veriler kullanılacaktır. Filtreyi kaldırabilmek için “Select Cases” iletişim kutusundaki “Reset” fonksiyonunu kullanınız.

You may also like...

Bir yanıt yazın